zaterdag 15 augustus 2009

Wat brengt augustus voor weer? Weervrouw Sabine Hagedoren en de weermannen weten het niet

Sabine Hagedoren, Frank de Deboosere & co. willen of kunnen geen voorspelling maken voor rest van de zomer

Krijgen we mooi weer in augustus, of wordt de tweede maand van de zomervakantie even wispelturig als juli? De toeristische sector aan de kust vraagt de weermannen en -vrouwen dringend om een 'correct' weerbericht.

Goed weer is nodig om de bikini, badpak en zwembroek of boxtershort uit de kast te halen en naar het strand te trekken. 'Maar het valt niet te voorspellen hoe goed of hoe slecht augustus wordt', zeggen Sabine Hagedoren, Frank Deboosere en co.

Frank Deboosere, weerman VRT: 'Warmer dan normaal'
'Juli was al anderhalve tot twee graden warmer dan normaal en waarschijnlijk wordt augustus dat ook', zegt VRT-weerman Frank Deboosere. 'Maar hoeveel zon er zal zijn, dat is veel moeilijker te voorspellen.

We beleven een heel normale Belgische zomer, met zijn typisch wisselvallige kantjes. De temperatuur zal wel wat hoger liggen dan normaal. Maar de kans op een langere periode met heel warm weer of een echte hittegolf is sowieso kleiner dan in juli.

Of het ook zonnig weer wordt de komende weken, dat valt zo lang op voorhand veel moeilijker te voorspellen. Op lange termijn kun je nooit het volledige plaatje voorspellen. Meer dan de zomer wordt warm kun je niet zeggen.' Deboosere wordt tijdens de zomer niet meer aangesproken dan anders. 'Toen het in januari zo koud was, werd ik ook overstelpt met reacties.'

Sabine Hagedoren, weervrouw VRT: 'We kunnen maar vijf dagen ver kijken'

'Computermodellen op lange termijn kunnen alleen een algemene indicatie geven. Maar iedereen wil toch nog altijd het liefst weten welk weer het zal worden in zijn eigen tuin', zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Volgens de VRT-weervrouw beleven we dit jaar een 'heel boeiende' zomer. 'Het weer gaat op en af: een paar dagen goed, dan weer frisser met storingen en regen. Voor mij is dat interessanter dan wanneer er een hogedrukgebied boven ons land ligt en we zeker zijn dat het twee weken lang schitterend weer zal zijn.'

Zo'n standvastig weer moeten we de eerstkomende tijd niet verwachten. 'Het wordt deze week erg warm, tot dertig graden en meer, maar daarna komt er onweer aan, en volgend weekend wordt het koeler.'

Verder dan dat wil Sabine Hagedoren niet kijken. 'In onze weerberichten geven we wel een indicatie van de temperatuur op langere termijn, maar daar vertellen we ook altijd bij hoe betrouwbaar die voorspelling is. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog geen ervaring heb met een computermodel dat op heel lange termijn het weer voorspeld heeft en dat achteraf helemaal correct is gebleken.'

David Dehenauw, weerman VTM: 'Deze week goed, dan koeler'
'Het weer is niet stabiel genoeg om voorspellingen te doen op lange termijn', zegt David Dehenauw, weerman bij VTM. Dehenauw voorspelde begin augustus vorig jaar dat de zomer voor minstens twee weken zou slabakken en daarmee haalde hij de woede van de hele toeristische sector aan de kust op zijn hals.

'Maar ik was toen heel zeker van mijn stuk en mijn voorspelling is ook helemaal uitgekomen', zegt hij. 'Nu durf ik niet verder te kijken dan deze week, want de prognoses veranderen zowat elke dag. We krijgen deze week een warmere periode met weinig neerslag en geregeld zon. De tweede helft van de week wordt het zelfs ronduit warm. Daarna komt er waarschijnlijk een koelere periode. De computermodellen zijn te onbetrouwbaar voor een voorspelling op lange termijn. Als je dat wil doen, moet je stevig in je schoenen staan. Als wat je zegt niet juist is, is dat verschrikkelijk.'

Frank Duboccage, weerman VTM: 'Computers zijn het niet eens'

'Alleen als alle computermodellen het met elkaar eens zijn, kunnen we verder kijken dan één week voor onze voorspellingen', zegt VTM-weerman Frank Duboccage. 'Maar dat is op dit moment absoluut niet het geval. Als er een hogedrukgebied boven ons hoofd ligt en de storingen liggen op 500 kilometer van ons land, dan hebben we een makkelijke job en kunnen we zeggen dat het twee weken prachtig weer wordt.

Maar nu? De vier computermodellen raken het absoluut niet eens met elkaar, zelfs niet over deze week. Mensen vergeten wel eens dat ons vak geen exacte wetenschap is, maar kansberekening. Aan de kust klagen ze vaak als we een foute voorspelling geven. Maar als het goed weer is aan de kust, zeggen we dat gewoon. Vandaag had ik voorspeld dat de dag zou beginnen met slecht weer maar dat aan zee de zon zou doorbreken. Die voorspelling is helemaal uitgekomen.'

woensdag 5 augustus 2009

De hoestbui van Sabine Hagedoren, weervrouw krijgt kriebel in de keel tijdens weerpraatje


Het weerpraatje van Sabine Hagedoren in het Eén-journaal van donderdag 30 juli 2009 liep niet zoals ze het gehoopt had. Aan het eind van het weerbericht begon de populaire weervrouw onbedaarlijk te hoesten. Bijna bleef de knappe weervrouw in haar gehoest en geproest.


Hallo Sabine Hagedoren, moeten we ons zorgen maken? 'Nee, ik heb geen Mexicaanse griep en ook geen verkoudheid', lacht de weerdame. 'Ik kreeg spontaan een kriebel in de keel, die spijtig genoeg bleef hangen. Bedankt voor de bezorgdheid.'

Geen glaasje water in de buurt om de kriebel weg te drinken? 'Toch wel, maar ik zat aan het eind van mijn weerpraatje en ik dacht dat ik de laatste zin ook nog wel gezegd kreeg. Niet dus.' In elk geval is weer bewezen dat het weerpraatje live wordt uitgezonden.


't Was sowieso vandaag duidelijk het dagje van de VRT niet!

Midden in de presentatie van het weerbericht op één, kreeg weervrouw Sabine Hagedoren af te rekenen met een vervelende hoestbui. Met betraande ogen kon Sabine Hagedoren nog net vertellen dat ze hoopte dat ze vanavond het weerbericht kon presenteren met meer stem.

Uiteraard is het fragment in de vorm van een filmpje terug te vinden op YouTube en andere internet sites en laten we jullie even meekijken, hoewel het natuurlijk erg vervelend is, zo'n hoestbui.

Maar opgelet, je weet nooit dat Sabine de Mexicaanse griep heeft! Professioneel als de weervrouw is kon Sabine Hagedoren er zelf gelukkig nog mee lachen.



Om 18 uur was het nieuws van 6 uur dan weer superkort. Er waren blijkbaar alweer technische problemen op de nieuwsredactie en een aangekondigde reportage wou maar niet starten. Het geduld van de kijker werd serieus op de proef gesteld.

Sinds het "nieuwe" nieuwssysteem in werking trad waren er ontzettend veel problemen. Nu ja, morgen een nieuwe dag en alles komt dan hopelijk weer goed.

'Het Journaal' van 18.00 uur op Eén liep donderdag 30 juli 2009 weer danig in de soep. Na de inleiding van nieuwsanker Freek Braeckman liep het mis. Er zou een reportage volgen over de eerste dode van de Mexicaanse griep in Turnhout. Maar die kwam niet.

Toen bleek dat de reportage niet startte werd overgeschakeled op een ander camerastandpunt. Na ongeveer een minuut kwam het logo van 'Het Journaal' om 18.00 uur (een gele achtergrond en een grote witte 6) in beeld.

Kort daarna werd de uitzending afgebroken. Zonder een woord uitleg. Sabine Hagedoren was dus duidelijk niet de enige die haar dag niet had, overigens goed het alweer beter met de weervrouw.