vrijdag 6 april 2012

Sabine Hagedoren zingt voor weerman Frank Deboosere op 25 jarig jubileum 'Frank doet het weer' op de melodie van Ik hou van u van Noordkaap

Sabine Hagedoren zingt voor weerman Frank Deboosere op 25 jarig jubileum 'Frank doet het weer' op de melodie van Ik hou van u van Noordkaap

Op maandag 12 maart was het precies 25 jaar geleden dat Frank Deboosere aan de slag ging als weerman bij de VRT. Heel wat netten maken van zijn diensten gebruik en het hoeft dan ook niet te verbazen dat Deboosere door tal van collega’s en Sabine Hagedoren in de bloemetjes wordt gezet. Ook bij MNM.

Deboosere maakt zijn opwachting op verschillende radiozenders. In De ochtend op Radio 1 brengt hij, afwisselend met Sabine Hagedoren, na de hoofdpunten van het nieuws van 07:30 uur en 08:30 uur het weerbericht. Op MNM tekent hij elke dag rond 07:38 uur en 08:.38 uur present. Om 11:15 uur is hij, ook weer afwisselend met Sabine, te horen in De madammen op Radio 2.

Sinds september 1990 is hij bovendien de vaste weerman in het zaterdagochtendprogramma van Radio 2. Dirk Somers, die samen met Luc Verschueren jarenlang Ochtendkuren presenteerde, vertelt daarover: “Bijna iedere zaterdag komt Frank met de fiets naar de Radio 2‐studio voor zijn weerpraatje in En nu serieus. Enkel als het heel veel is, neemt hij de auto"

"Frank heeft al sinds 1990 een vaste weerafspraak op zaterdagochtend, eerst in Ochtendkuren, nadien in Niets is zeker en nu dus in En nu serieus. Ik geloof trouwens dat we in al die jaren maar één keer geen weerbericht hebben gehad op Radio 2, en dat was toen zijn zoon geboren werd in de nacht van vrijdag op zaterdag.”

HET HELE OMROEPGEBOUW

Als weerman komt Frank Deboosere zowat overal in het omroepgebouw. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de hele VRT hem gisteren proficiat wenste. Luk Alloo en Christel Van Dyck eerden hem zaterdagvoormiddag al even in En nu serieus op Radio 2, gisteren volgde nog meer.

MNM vierde Frank Deboosere tussen 07:00 en 09:00 uur met een taart en andere verrassingen. De weerman was maandagochtend live te gast in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow waar Peter Van de Veire en Eva Daeleman “hun” weerman uitgebreid in de bloemetjes zetten.

MNM heeft bij Frank een streepje voor; het is de enige zender waarop hij zijn beruchte “morgen ben ik er weer met meer weer” nog gebruikt en bovendien sluit hij het weerbericht op MNM elke dag af met een sappige weerspreuk. Frank vertelde over de eerste keer dat hij het weerbericht presenteerde, op de dag af 25 jaar geleden. Daarna hadden Peter en Eva heel wat verrassingen voor hem in petto.

Sabine Hagedoren zong speciaal voor hem een liedje: 'Frank doet het weer', op de melodie van Ik hou van u van Noordkaap. Wim De Vilder kwam langs met een verjaardagstaart en een cadeautje. Hij overhandigde Frank, een fervent fietser, een wielertruitje met het opschrift “morgen ben ik er weer” vooraan en “met meer weer” achteraan. Tenslotte presenteerde Frank het weer zoals hij dat 25 jaar geleden voor de eerste keer deed, compleet met opplaksnor, een pruik en kleren van toen.

Om 11:15 uur was het tijd voor een bezoekje bij De madammen op Radio 2. Deboosere is ook daar samen met weervrouw Sabine Hagedoren vaste klant. De dames konden het niet nalaten hem uitgebreid te feliciteren. Om 13:30 uur kreeg Frank Deboosere bloemen en champagne van Eén‐omroepster Eva Daeleman. Ze overviel hem tijdens de opnames van het weerbericht voor na Het journaal van 13:00 uur en bedankte hem voor zoveel jaren trouwe dienst.

Op maandag 12 maart is het precies 25 jaar geleden dat Frank Deboosere aan de slag ging als weerman bij de VRT. Heel wat VRT-netten maken van zijn diensten gebruik en het hoeft dan ook niet te verbazen dat Deboosere vandaag door tal van VRT collega's in de bloemetjes wordt gezet.

Groot feest aan de Reyerslaan, want op maandag 12 maart is het op de dag af 25 jaar geleden dat Frank Deboosere zijn carrière begon als weerman bij de VRT. In 1987 werd hij samen met Georges Kuster, Bob De Richter en zijn vrouw Hilde Simons aangeworven om een weerploeg te vormen rond toenmalig weerman Armand Pien. Toen Pien in de zomer van 1990 met pensioen ging, traden Frank Deboosere, Bob De Richter, Georges Kuster en Peggy De Meyer in zijn voetsporen. In de jaren negentig kwamen later ook Sabine Hagedoren, Michel De Meyer, Ron Cornelissen en Eric Goyvaerts in dienst bij de VRT. Van het rijtje weermannen en -vrouwen dat de opvolging van Armand Pien moest garanderen, blijven sinds 1997 enkel nog Frank Deboosere en Sabine Hagedoren over. Zij nemen afwisselend het weerbericht voor hun rekening.

Alomtegenwoordig op radio en tv
Frank Deboosere brengt – afwisselend met Sabine Hagedoren – vier keer per dag een weersvoorspelling op Eén: na de journaals van 13.00 uur, 12.00 uur en 23.00 uur en om 20.00 uur. Op Canvas is hij niet te zien, maar wel te horen. Daar vertelt hij na 'Terzake' kort welk weer er mag worden verwacht.

Daarnaast maakt Deboosere zijn opwachting op verschillende radiozenders. In 'De Ochtend' op Radio 1 brengt hij, afwisselend met Sabine Hagedoren, na de hoofdpunten van het nieuws van 7.30 uur en 8.30 uur het weerbericht en op MNM tekent hij elke dag rond 7.38 uur en 8.38 uur present. Om 11.15 uur is hij, ook weer afwisselend met Sabine, te horen in 'De Madammen' op Radio 2. Sinds september 1990 is hij bovendien de vaste weerman in het zaterdagochtendprogramma van Radio 2. Dirk Somers, die samen met Luc Verschueren jarenlang 'Ochtendkuren' presenteerde, vertelt daarover: 'Bijna iedere zaterdag komt Frank met de fiets naar de Radio 2-studio voor zijn weerpraatje in 'En Nu Serieus'. Alleen als het héél ver is, neemt hij de auto. Frank heeft al sinds 1990 een vaste weerafspraak op zaterdagochtend, eerst in 'Ochtendkuren', nadien in 'Niets is Zeker' en nu dus in 'En Nu Serieus'. Ik geloof trouwens dat we in al die jaren maar één keer geen weerbericht hebben gehad op Radio 2, en dat was toen zijn zoon geboren werd in de nacht van vrijdag op zaterdag.'

Ten slotte staan Frank Deboosere en Sabine Hagedoren ook paraat om op alle zenders duiding te geven bij opvallende weerfenomenen.

De VRT viert Frank Deboosere
Als weerman komt Frank Deboosere zowat op de hele VRT en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat zowat de hele VRT hem maandag proficiat wenst. Luk Alloo en Christel Van Dyck eerden hem zaterdagvoormiddag al even in 'En Nu Serieus' op Radio 2, maar maandag volgt nog meer:

MNM vierde Frank Deboosere met een taart en andere verrassingen. Hij ging ook langs bij Studio Brussel en kreeg felicitaties van Tomas en Linde. Ook op Radio 1 liet Deboosere naar goede gewoonte van zich horen met een weersvoorspelling. Klara bedankte Frank Deboosere voor alle 'brede opklaringen'. Frank Deboosere is ook een vaste klant bij 'De Madammen' op Radio 2, die ook niet nalaten hem uitgebreid te feliciteren.

Eén‐omroepster Eva Daeleman verrast Frank tijdens Het weer
Terwijl Frank om 13.30 uur nietsvermoedend het weer voorspelde op Eén, sloop Eén‐omroepster Eva Daeleman op kousenvoeten de studio binnen. Aan het einde van het Eva Daeleman verrast Frank Deboosere weerbericht overviel ze hem met bloemen, champagne en een 'gouden thermometer' en bedankte ze hem in naam van kijkers en collega’s voor zijn jarenlange inzet voor Eén en de VRT. Frank, die ’s ochtends nog nietsvermoedend afscheid had genomen van Eva in de MNM‐studio met een zingende Sabine Hagedoren, was blij verrast: 'Deugnieten!', zei hij.

Frank Deboosere: 'Ik had gedacht om het allemaal stilletjes te vieren, maar dat is duidelijk niet gelukt. Maar het is natuurlijk fijn. Ik ben al 25 jaar met hart en ziel verknocht aan de VRT en dan is het fijn om vast te stellen dat de mensen van de VRT mij ook tof vinden. Het was echt een verrassing, ik had Eva niet zien aankomen. Ik vróeg mij al af waarom die camera op het einde niet dichterbij kwam zoals dat moet.' (lacht)

Frank Deboosere is precies 25 jaar in dienst als weerman bij de VRT, en dat wordt vandaag gevierd bij de openbare omroep. De 53-jarige regent Nederlands begon op 12 maart 1987 bij de toenmalige BRT. Samen met zijn vrouw Hilde Simons, Georges Kuster en Bob De Richter werd hij aangeworven om een ploeg te vormen rond meteorologisch icoon Armand Pien.

Simons werd later vervangen door Peggy De Meyer en in 1990, toen Pien met pensioen ging, stonden de vier er alleen voor.

Later werd hun team versterkt met Sabine Hagedoren, Michel De Meyer, Ron Cornelissen en Eric Goyvaerts.

Van dat rijtje blijven enkel nog Frank Deboosere en Sabine Hagedoren over.
Eén heeft het allereerste filmpje van het weerbericht van een toen nog besnorde Deboosere op YouTube gezet. Zijn snor verdween in zomer 1999.

donderdag 16 februari 2012

Sabine Hagedoren, Wendy Van Wanten, Eva Daeleman en Joke van de Velde lieten hun foto bewerken voor 'Ook getest op mensen'

Sabine Hagedoren, Wendy Van Wanten, Eva Daeleman en Joke van de Velde lieten hun foto bewerken voor 'Ook getest op mensen'

Weervrouw Sabine Hagedoren, zangeres Wendy Van Wanten, ex-miss België Joke van de Velde en omroepster Eva Daeleman hebben zich laten 'bewerken' voor 'Ook getest op mensen'. Ze willen ons doen nadenken over de zin en vooral de onzin van bijgewerkte foto's.

Proefkonijn Eva Daeleman (21) ging voor Ook getest op mensen op de foto met Sabine Hagedoren (43), Wendy Van Wanten (52) en Joke van de Velde (32). Die vrouwen kregen al eerder de vraag of hun portretten digitaal bijgewerkt mochten worden. Soms gebeurde dat zelfs ongevraagd. De vier dames kregen een natuurlijke make-up en werden verder zo bloot mogelijk gefotografeerd. Die foto's werden bewerkt door een professional die de dames een 'frissere' uitstraling gaf. Marcel Vanthilt legt de 'echte' foto's naast de bewerkte en vraagt zich af wat beter is.

Wie de vóór en ná-foto's bekijkt, zal zien dat vooral het gezicht van Joke van de Velde behoorlijk is bijgewerkt. 'Die shoot was een nogal jolige bedoening en op veel foto's sta ik met half dichtgeknepen ogen van het lachen', zegt Joke. 'Ze hebben dan maar meteen een heel drastische ingreep gedaan en mijn hoofd van een andere foto geknipt. Ik vind dat wegwerken van buikjes en rimpels absoluut niet nodig. Wendy en Sabine Hagedoren zijn toch prachtvrouwen?'

Ook Wendy Van Wanten heeft het niet zo begrepen op digitale retouches. 'Zelf heb ik niet zoveel verschil gezien, maar het viel Frans meteen op dat mijn poepke veranderd was. In mijn PinUp Club tijd bestond dat niet. Als ze overal gaan gommen en gladmaken, zie je er aan het eind als een robot uit.'

Zoek de zeven verschillen, ‘Ook getest op mensen' fotoshopt BV's waaronder Sabine Hagedoren, magazines hebben meer schroom

Bekende vrouwen zoals Sabine Hagedoren tonen in ‘Ook getest op mensen' hoe ze er op foto uitzien mét en zonder retouches. Als protest tegen de fotoshopcultuur. Vlaamse magazines zijn naar eigen zeggen nochtans zuinig op het toverstokje dat Photoshop heet.

Eén-omroepster Eva Daeleman ergerde zich aan de stroom van ‘perfecte', bijgewerkte vrouwen in modemagazines en reclameaffiches. Bij wijze van statement liet ze zich samen met Joke van de Velde, Sabine Hagedoren en Wendy Van Wanten voor ‘Ook getest op mensen' (Eén) fotograferen. De ene foto toont de vier vrouwen zoals ze zijn, zo naakt mogelijk met lichte make-up weliswaar. De andere foto werd onder handen genomen door een professioneel retoucheur die hen ‘een frissere look' gaf. Lees: tailles werden smaller, borsten pronter, billen kleiner, ogen groter, buikjes en rimpels verdwenen.

‘Voor onze eigen modeshoots werken we soms de kleur van de foto bij, maar verder dan dat gaat het niet', zegt Katleen Miller, art director bij Feeling. Modellen digitaal verslanken doen ze dan ook niet bij Feeling. ‘Wij willen echte vrouwen tonen. Daarom kiezen we onze modellen met veel zorg. Die mogen niet te mager of te jong zijn.'

Ook foto's van gewone mensen worden niet geretoucheerd. ‘Je moet mensen tonen zoals ze zijn en in hun eigenheid laten', zegt Miller. ‘Bekende Vlamingen zoals Sabine Hagedoren werken we evenmin bij, tenzij ze daar zelf expliciet om vragen. Bepaalde BV's vragen of ze foto's voor publicatie mogen zien en willen dan graag dat we een paar onvolmaaktheden wegwerken.'

In advertenties wordt er daarentegen wel lustig geretoucheerd, weet Miller. ‘Reclamebureaus zitten echt met een loep op de huid van die modellen. Alles moet er griezelig perfect uitzien.' Ook bij foto's van internationale sterren is Photoshop de regel. ‘Hun foto's zijn zwaar onder handen genomen', zegt Miller. ‘Als je sommige internationale sterren in het echt zou ontmoeten, zou je flink schrikken.'


Ook Elle bevestigt dat de buitenlandse foto's van internationale sterren die het modeblad koopt, stuk voor stuk bijgewerkt zijn. ‘Bij Madonna bijvoorbeeld waakt haar management er hard over dat ze er rimpelloos uitziet', zegt art director Christel Geelen.

Voor de modereportages met professionele modellen die het blad zelf organiseert, worden retouches daarentegen tot een minimum beperkt. ‘Wij willen geen Vogue zijn, waar vrouwen er soms als aliens uitzien. Een vlekje of een puistje mag weg, maar een schoonheidsvlekje blijft. De vrouwen die we tonen, moeten herkenbaar blijven voor onze lezeressen.'

Een ander verhaal bij de internationale modebeelden die Elle aankoopt. ‘Daar moeten we noodgedwongen fotoshoppen', zegt Geelen. ‘Sommige catwalkmodellen zijn immers zo mager dat we hen dikker moeten maken om hen aanvaardbaar te maken voor een Vlaams publiek. Lelijke, knokige knieën of uitstekende botten werken we dan bij. Die graatmagere modellen zijn een heel groot probleem aan het worden.'

De gemiddelde Vlaamse vrouw zelf komt daarentegen zonder veel retouches in Elle. ‘Als iemand opvallende wallen heeft, dan zullen we die nooit wegwerken, maar hoogstens verzachten. We willen onze lezeressen niet beledigen, maar een goed gevoel over zichzelf bezorgen.'


Ook maandblad Menzo, dat mannen op de cover zet, schuwt Photoshop. ‘Wij bewerken amper foto's', zegt Angélique De Weerd, art director bij Menzo. ‘Als we het toch doen, sturen we meestal de belichting bij. Bij mannen wordt sowieso weinig make-up gebruikt, dus hangt een flatterend beeld heel erg af van de fotograaf zelf en de belichting die hij gebruikt. Voor de cover worden rimpels en wallen soms heel lichtjes bijgewerkt, maar nooit op zo'n manier dat we iemands gezicht veranderen.'

Aan het lichaam wordt hoe dan ook nooit geraakt. ‘In onze rubriek “Spiernaakt”, waarin een sporter zich naakt toont, wordt zelfs geen pixel bewerkt, net omdat we een natuurlijk gespierd lichaam willen tonen. Het is ook niet nodig: de man of vrouw in kwestie is al gespierd genoeg.'

Sabine Hagedoren en Wendy samen op de ‘onbewerkte foto’

‘Voor Ook getest op mensen ben ik op zoek naar 3 plezante bekende vrouwen die met mij op de (onbewerkte) foto willen.’

Dat tweette Eva Daeleman onlangs. En nu heeft ze die gevonden.

De gelukkigen (?) zijn Sabine Hagedoren, Wendy Van Wanten en ex-Miss België Joke van de Velde.

Het is nochtans niet zo evident om op die omroep in te gaan, want wie weet wat is Marcel Vanthilt allemaal van plan met die ‘onbewerkte foto’.